RESTAURATIE EN (PREVENTIEVE) CONSERVATIE
Ieder (monumentaal) gebouw heeft zijn eigen kleurhistorie, zowel voor het exterieur als het interieur. De kleurhistorie bepaalt samen met het architectonische aspect de totale historische uitstraling. De kwaliteit van het kleur- en materiaalgebruik draagt bij aan de kwaliteit van het gebouw. Kleuren in combinatie met materialen van verschillende perioden en het onderzoek hiernaar kan dan ook een goede basis vormen voor een weloverwogen restauratieplan.
Kleurhistorisch onderzoek hoeft niet logischerwijze tot een restauratie, conservatie of reconstructie te leiden, maar men kan ook bewust kiezen voor nieuwe kleuren of decoraties. Van belang is, dat de te onderzoeken gekleurde onderdelen goed worden gedocumenteerd, vooral de kleuren in relatie tot of in samenhang met andere materialen en afwerkingen. De gedachte hierbij is, dat men hierop altijd kan teruggrijpen als bron van informatie bij eventuele toekomstige restauraties, bovendien blijft de historische gelaagdheid en het uiterlijk van het gebouw zo bewaard.
Naast het uitvoeren van stratigrafisch onderzoek (maken van kleurtrapjes) in situ, waarbij met een scalpel de verflagen/afwerklagen, laag voor laag in vlakjes naast elkaar worden weggeschraapt, is het soms nodig nog een laboratoriumonderzoek te laten uitvoeren, waarbij verfmonsters worden genomen en onderzoek aan de verfdwarsdoorsneden wordt gedaan.
De onderzoeksresultaten worden dan vervolgens gerelateerd aan de bevindingen (stratigrafieën) in situ en gekoppeld aan het bouwhistorisch- en aan het archiefonderzoek. In sommige situaties is het zelfs nodig om interdisciplinair te werken, waarbij het onderzoek uitgebreid wordt door naar alle soorten afwerklagen van het gebouw te kijken, zoals gebruikte steensoorten, pleister, behangsels, betimmeringen, vloerafwerking e.d.
Tot slot wordt het onderzoek gerapporteerd en vloeien er een eindadvies en overwegingen bij restauratie uit voort. Bij een complex onderzoek is er goed overleg tussen alle betrokken partijen en (overheids)instanties.
KUNST & DECORATIE
Wat decoratie aangaat, houdt Art-Decor zich vooral bezig met het creëren van een sfeer van originaliteit voor zowel interieurs als exterieurs. We reiken een opdrachtgever verschillende ideeën en mogelijkheden aan d.m.v. fotopresentaties. Vervolgens wordt in een oriënterend gesprek een richtlijn uitgezet, waarbij we rekening houden met de wensen van de opdrachtgever. In de meeste gevallen laat de opdrachtgever het ontwerp en kleurbepaling aan de kunstenaar over.
Decoraties kunnen van alles inhouden: wandschilderingen, trompe-l'oeil, maar ook sfeervolle wandtechnieken, hout- en marmerimitaties, sjabloontechnieken, al dan niet opgebouwd uit meerdere lagen, grisailles, arabesken etc.
Voor iedereen zoeken we altijd een unieke toepassing met een totaal eigen karakter. De wandschilderingen worden vrijwel altijd vanuit het niets ontworpen. Al schilderend komt er telkens meer lijn in en ontstaat een nieuwe wereld, waarin de opdrachtgever ook zijn eigen beleving kwijt kan en tijdens het schilderen ideeën kan bespreken.
Naast particuliere opdrachtgevers treft u ons werk en artistieke uitingen ook aan bij zakelijke opdrachtgevers. Hierbij kunt u denken aan o.a. horeca bedrijven, winkels, kantoorpanden, beautycentra, sportcomplexen etc.
W.A.T. ( WORLD ART TRADITIONS)
Om de kwaliteit en de continuïteit van het artistieke niveau te handhaven heeft Randolph Algera samen met een gerenommeerde buitenlandse collega Evan Wilson uit de Verenigde Staten de W.A.T.-groep opgericht.
Bij deze groep is een aantal
internationaal getalenteerde artiesten aangesloten met verschillende
achtergronden en specialismen op het gebied van restauratie, muurschilderingen
en trompe-l'oeil. Zij hebben hun krachten gebundeld om grotere projecten over
de hele wereld te kunnen uitvoeren.
Hun werk is te zien van Los Angeles tot Oslo, van Tokyo tot New York. Ook in
Nederland werden onder leiding van Randolph projecten door deze groep verzorgd,
zoals de restauraties van historische interieurs van Jugendstil villa
RamsWoerthe, de Neo-Gotische Lambertusbasiliek te Hengelo (O), de
Pancratiuskerk te Geesteren, de St.-Joriskerk te Oosterbierum, maar ook diverse
decoratieve projecten op luxe jachten. Nieuwe polychromie en kunstuitingen
werden o.l.v. en naar ontwerp van Art-Decor ook aangebracht in de R.K. St.-Clemenskerk
te Steenwijk en de R.K. M.O.O. kerk te Zenderen.