Logo Art Decor
Volg ons ook via:
Taalkeuze:

Project Waterland

Leerlingen van de opleiding excellent restauratie van de Cibap te Zwolle krijgen les in polychromie van Randolph Algera.

Leerlingen van de Cibap te Zwolle krijgen les in polychromie van Randolph Algera. Het betreft hier de opleiding excellent restauratie.

 

Een groep vierdejaars studenten van het Cibap excellentietraject restauratieschilder werkte onlangs mee aan de restauratie van een 18e eeuws landhuis, laat barok-rococostijl op het Landgoed Waterland in Velsen-Zuid.

In samenwerking met restauratie atelier Art-Decor van Randolph Algera uit Heerenveen restaureerden ze schilderwerk. De restauratie was onderdeel van de lesmodule 'Polychromie'. Polychromie, wat letterlijk veelkleurig betekent, werd veel in de klassieke oudheid en middeleeuwen toegepast. Doordat men in de renaissance en barok de klassieke oudheid als voorbeeld nam, zijn de meeste werken uit deze kunststromingen vaak overgeschilderd. Niet de kunstenaar zelf, maar een aparte vakman bracht de kleuren aan, in het bijzonder op beelden en bouwwerken.

De studenten bestudeerden eerst de kleuren die in de 18e eeuw werden gebruikt. Vervolgens ontwierpen zij een kleurplan onder leiding van restaurator Randolph Algera. Hierna brachten de studenten in twee weken op de decoratieve ornamenten van wanden, plafonds en deuren in het landhuis de kleurrijke schilderingen aan.

De studenten die meewerkten aan dit project worden opgeleid tot Excellent restauratieschilder. Ze volgen de laatste twee jaar naast hun reguliere opleiding, het excellentietraject restauratieschilder. Zo leren ze restaureren op het hoogste niveau. 

 Terug naar overzicht